PER LA NACIONALITZACIÓ DE LES COMPANYIES ENERGÈTIQUES. ATUREM LA POBRESA ENERGÈTICA

La mort de la Rosa, una dona de 81 anys a Reus el dimarts 15 de novembre en un accident derivat de la pobresa energètica, ens obliga com a corrent a posar un cop més sobre la mesa el debat de la nacionalització de les empreses energètiques.sin-luz

Feia dos mesos que la companyia d’electricitat Gas Natural Fenosa li havia tallat el subministrament elèctric per manca de pagament. El foc va ser causat per una espelma que tenia al costat del seu llit.

Segons Laia Ortiz, regidora de l’Ajuntament de Barcelona, 7 de cada 10 incendis en les llars de Catalunya estan vinculats a la pobresa energètica per causa de les espelmes o les estufes de fusta per escalfar-se.

En un informe del 2014 elaborat pel Grup de Treball III del Panell Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic, encarregat per Nacions Unides , anomenat “Canvi climàtic 2014. Mitigació del canvi climàtic”, la pobresa energètica mata a Espanya fins a 10.000 persones cada hivern.

Amb l’excusa del “dèficit tarifari ” els preus de l’electricitat a les llars espanyoles han pujat en més d’un 50% en el període 2008-14, el doble de l’augment mitjà a Europa. Es calcula que arran de la crisi, més del 28% de la població de l’estat espanyol es troba en risc de caure en la pobresa i l’exclusió social, i 3,5 milions es troben en una situació de pobresa severa. La pobresa energètica, és a dir, les famílies que tenen dificultats per pagar les factures d’electricitat, ha crescut en quatre anys un 69% segons dades de l’ Institut Nacional d’ Estadística del 2015, i afecta ja al 17% de totes les famílies espanyoles.

Aquest dèficit de tarifa es basa en xifres aportades per les mateixes companyies, sense haver passat per de cap tipus d’auditoria. No obstant, de ser certes aquestes dades, nomes caldria retallar una part dels 10.000 milions d’euros de beneficis que es calcula que obtenen anualment per resoldre el problema. No sembla gaire just que les males decisions i els càlculs erronis d’aquestes companyies a l’hora de realitzar inversions en infraestructures que resten infrautilitzades les haguem de pagar els usuaris.

Ho hem de dir clar: El principal problema és la propietat privada del sectors energètics i dels serveis bàsics per al benestar de les persones.

L’empresa municipal Aigües de Reus, en aquest cas, va informar de la falta de pagament de les factures de la Rosa i l’ajuntament va intervenir al seu moment per subsidiarla, mentre que el proveïdor d’electricitat, de propietat privada, no va informar que havia tallat el subministrament. Com es lògic en aquest sistema, els interessos de la empresa privada estan per sobre dels interessos de la majoria de la població i dels més vulnerables.

Però tal com diu la Constitució Espanyola: […] toda la riqueza del país en sus distintas formas y sea cual fuere su titularidad está subordinada al interés general.

Ara només cal aplicar-ho. En temps de grans problemes, el que toca són grans solucions. Parlem-ne.

Esquerra Socialista de Catalunya-PSC
Anuncis

Posted on Novembre 21, 2016, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: